Ucapan Lim Kit Siang di Pulau Pinang…

Berikut adalah petikan kata-kata Lim Kit Siang kepada penyokong PR semasa perhimpunan Mega di Pulau Pinang semalam 29/04/13 mengikut laporan Malaysian Insider, satu portal berita pro pembangkang. “Let us in this election stand up and dare to dream the great dream of a Malaysia of justice, good governance, freedom and in which all are regarded as Malaysians first and last,” he told supporters.

Jika di alih bahasakan  ia bermaksud” Mari kita dalam pilihanraya ini berdiri dan berani untuk impikan satu impian besar sebuah Malaysia yang adil, pemerintahan yang baik, kebebasan dan dimana semua dianggap  sebagai Malaysian yang pertama dan terakhir”

Itu yang diucap oleh LKS. Yang penting adalah maksud sebenar yang dia cuba sampaikan dan maksud tersirat didalam ucapan itu.

Apa yang dapat ditafsirkan adalah terbahagi kepada empat:

1)    “Malaysia of justice” atau “Malaysia yang adil” – dari pandangan beliau pada masa ini Malaysia tidak adil terutamanya soal teras iaitu agama Islam sebagai ugama persekutuan, hak bumiputera disisi perlembagaan dan budaya Melayu yang menjadi teras budaya kebangsaan. Ini yang sangat dia tentang dan hendak UBAH.

2)    “good governance” atau “pemerintahan yang baik” bermaksud pemerintahan yang diterajui oleh UMNO dalam BN tidak baik, dengan pemerintahan tersusun seperti wawasan 2020, GTP, ETP masih tidak sebaik DAP yang tersilap kira tak sampai 2000 undi semata-mata nak memenangkan seorang budak cina masuk melayu bagi menutup pekung rasis mereka dan kesilapan itu diketahui selepas seminggu. Menaikan harga projek terowong bawah laut dan kemudian umumkan kononnya kerajaan Penang berjaya berjimat dengan turunkan harga balik kepada harga asal. Apabila dibongkar penipuan ini, dengan muka selamba tak tau malu LGE kata salah taip. Inikah kerajaan lebih baik yang PR tawarkan kepada rakyat?

3)    ‘freedom” atau “kebebasan” bermaksud tiada lagi teras negara Semua agama bebas dan setaraf, bertukar agama dibolehkan termasuk oleh orang Islam tanpa larangan. Hak asasi mengatasi soal amalan dan moral. Azan tidak boleh dilaungkan kerana menggangu ketenangan orang lain, perkahwinan sejenis dibolehkan dan layak mengambil anak angkat, seks songsang tidak menjadi kesalahan asalkan tiada paksaan dan suka-sama-suka. Semua orang bebas menggunakan apa juga bahasa dan kerajaan harus menghormatinya, kakitangan kerajaan perlu belajar dan mampu berbahasa cina dan lain-lain bagi melayani mereka dalam urusan dengan kerajaan.

4)    Akhir sekali dan yang paling utama adalah” all are regarded as Malaysians first and last,” atau “semua dianggap  sebagai Malaysian yang pertama dan terakhir”. Ini adalah perjuangan sebenar DAP, mereka menyeru kepada Malaysian first tetapi mereka tebal dengan perkauman cina, berceramah bercakap dalam bahasa cina jika tidak bahasa Inggeris, lihat poster dan banner mereka, ada mereka hormati bahasa kebangsaan, kebudayaan cina tetap mereka pertahankan, mereka langsung engkar untuk menerima walau sedikit budaya Melayu, ingat kes bantah pakai songkok, bantah pakai baju rasmi yang merupakan pakaian Melayu? Jadi apakah teras ugama, dan budaya yang akan dipegang oleh Malaysian acuan DAP nanti…

Janganlah tertipu dengan janji manis, bukti ada depan mata masih tak mahu melihat, menyesal kemudian tidak berguna….berpolitik biar berakal….menang sorak kampong tergadai….

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s