13 Mei …mengenang kembali…

Tak dapat tidak teringin juga nak cerita sudut pandang tentang 13 Mei 69.
Kalau tak silap ketika itu LKS adalah ketua sayap pemuda DAP. Tak tahu sama ada UMNO yang buatkan dan suruh pemuda-pemuda Cina bawa penyapu besar dan menjerit-jerit memaki hamun, menghalau dan menghina orang Melayu. Ia berlaku di Kuala Lumpur dan pergaduhan juga berlaku di beberapa bandar.
Namun di tempat-tempat lain keadaannya berbeza, masing-masing lebih mengambil tindakan bertahan. Orang Melayu di kampong bersiap dengan parang dan buluh tajam, orang Cina di kampong nelayan atau kebun sayur juga begitu. Tidak ada serang-menyerang, lebih kepada mempertahankan diri. Ada beberapa orang dari kedua-dua pihak yang menjadi pengantara, saling memberi maklumat, bila tercetus kekecohan, akan segera disiasat dan maklumat disampaikan untuk mengelak salah faham. Pertumpahan darah dapat dikekang.
Pada masa itu orang Melayu tiada minat berniaga, hampir setiap kampong ada kedai runcit Cina. Mereka ini tidak diapa-apakan, kerana sudah terbiasa hidup bersama, malah orang kampung memastikan sahabat Cina mereka tidak diapa-apakan oleh orang luar. Ya, pergaduhan berlaku juga di sana-sini, tetapi tidak merebak.
Sekarang bagaimana? Beruntunglah masih ramai orang Melayu terutama di kampong yang tidak pedulikan apa yang berlaku di alam cyber. Yang selalu ke alam cyber lebih cenderung ke alam cyber Melayu. Diharap dan menyeru agar ada pengiat-pengiat di alam cyber berbahasa Inggeris dapat mengalih bahasakan apa yang diperkatakan tentang orang Melayu dan sampaikan kepada seramai khalayak Melayu yang boleh.
Atau lebih mudah mereka yang menulis di ruang cyber dan akhbar Cina hantarkan juga alihbahasa ke akhbar Melayu. Ini penting supaya orang Melayu sedar apa yang orang lain kata tentang mereka dan kemudiannya mereka akan menerimanya dengan lapang dada.
Sudah lama pohon dibaja, berbunga sudah berputik pun sudah, apa nak halang buah meranum, baru tahu masam manisnya. Sekian…

Advertisements

1 thought on “13 Mei …mengenang kembali…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s