DS Najib – Perlu ditegur atau ditukar.

PRU13 telah berlalu, keputusannya telah diketahui, pelbagai kesimpulan dibuat terhadap keputusan tersebut. Al Watan mempunyai beberapa pandangan tersendiri, namum hak menilai dan berbeza pandangan sentiasa dihormati.

1)      DS Najib jangan lagi mengumumkan pemberian peruntukan seperti menabur harta sendiri. Lulus sana, lulus sini, tambah sana, tambah sini seperti tidak ada perancangan. Jangan buat rakyat terpaksa dengar ceramah oleh pemimpin politik sebelum terima peruntukan, ianya menguris hati, biarkan kakitangan dari kementerian bertanggungjawab sahaja yang melakukanya. Perkara baik dilaksanakan dengan cara salah tidak boleh memberi keuntungan politik.

2)      DS Najib tidak harus lagi menonjolkan diri secara berlebihan kerana dilihat seolah “one man show”, tiada “team-work” bersama kabinet menterinya.

3)      DS Najib perlu dilihat mampu memimpin jemaah menterinya, jangan biarkan mereka perpandangan sendiri yang dilihat tidak sealiran dan berani mengambil tindakan kepada yang kerap membuat kesilapan. Kisah Datuk Saifuddin Abdullah menangani kerenah pelajar perlu diteliti.

4)      DS Najib perlu menyusun semua UMNO dengan berani menolak mereka yang bermasalah. Kerenah ketua-ketua bahagian dan cawangan perlu dikawal dan diganti jika perlu. Bukan lagi beraja di mata bersultan di hati. UMNO terlalu elit dan eksklusif. Pengundi bukan semuanya ahli UMNO. Mereka melihat dengan penuh benci kelakuan warlord-warlord UMNO dan diterjemahkan kedalam kertas undi secara borong keatas UMNO.

5)      DS Najib perlu mampu memimpin BN sebagai satu pasukan yang senada. Perbezaan pandangan perlu dirundingkan dulu dan bukannya diwar-warkan secara terbuka. Pandangan MCA terhadap HUDUD dan MIC dalam isu masyarakat India adalah satu contoh.

6)      DS Najib tidak harus membiarkan DS Rosmah mengambil peranan sebagai menteri tadika. Kita telah ada Kementerian Pendidikan untuk menguruskan perkara itu. Kurangkan penglibatan dalam pentadbiran, boleh bertanya kepada Tun Hasmah bagaimana berperanan sebagai isteri PM.

7)      DS Najib tidak harus membawa anak lelakinya kekancah politik dengan membawanya ke radio dan turun berkempen. Menjual kebolehan anaknya berbahasa Mandarin bukan tindakan bijak.

8)      DS Najib tidak boleh dilihat terlalu “accommodative” kepada semua pihak bagaikan cuba untuk “play safe” dan “good guy” dalam semua keadaan. Ianya menampakan kelemahan dalam berpegang kepada prinsip.

9)      DS Najib harus terus bersungguh-sungguh mengamalkan “rule of law” walaupun kepada sekecil-kecil perkara. Menurunkan poster-poster tidak berlesen adalah satu pengajaran. Hormati sekecil-kecil undang-undang yang ada.

10)  DS Najib harus berusaha menangani fitnah kerana ianya merosak sama seperti rasuah. Membiarkan fitnah tanpa ditangani seperti mengiakannya. Tindakan undang-undang perlu diambil dengan adil, tegas dan segera. Tambahkan mahkamah untuk mendengar kes-kes fitnah seperti mahkamah-mahkamah rasuah.

11)  DS Najib perlu sentiasa berpegang kepada perlembagaan dan teras negara iaitu agama, bahasa dan budaya kebangsaan. Terlalu mengagungkan bahasa Inggeris menampakkan kurang keperihatinan terhadap teras, contohnya  nama-nama seperti RTC, UTC dan lain lain.

Dalam masa yang sama konsep 1Malaysia dengan usaha GTP dan ETP harus diteruskan. Ia nya satu perancangan yang baik dan teratur. Sedikit sebanyak ketidakcapaian perlu diperjelaskan dan usaha penambahbaikan dilakukan.Yang penting ianya perlu diperjelaskan secara telus dan jujur. Rakyat menghormati kesungguhan dan ketulusan.

Akhir sekali persoalan DS Najib perlu ditegur atau ditukar? Terpulang kepada DS Najib sendiri untuk mengambil teguran-teguran yang diberi oleh rakyat dan menanganinya atau terus mencabar rakyat untuk mengambil langkah kedua. Ini kali tidak berlaku tapi lain kali belum tentu.  — Al Watan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s