Siri 2 : Transformasi inklusif atau esklusif?

     Transformasi Melayu adalah bagi menjamin kelangsungan agama Islam, bangsa Melayu dan tanah air bukan kelangsungan mana-mana parti siasah yang kononnya memperjuangkan agama bangsa dan negara. Parti siasah adalah alat kearah perjuangan tersebut. Jika halatuju mana-mana parti siasah itu diatas landasan yang sama, maka parti tersebut patut disokong tetapi jika halatuju, tindakan dan transformasi yang hendak dilakukan akan merugikan agama, bangsa dan negara maka ianya wajib ditentang. Dimana UMNO sekarang, selepas PRU13 dan PAU yang lepas? 

Adakah UMNO cukup inklusif ( mengambil kira keseluruhan) seperti yang digembar-gemburkan oleh pemimpin tertingginya atau semakin esklusif (menghadkan penglibatan) orang Melayu?

Adakah penentuan calon semasa PRU13 dan pemilihan pemimpin-pemimpin dalam PAU itu bersifat inklusif atau esklusif dari konteks hasrat orang Melayu? Sudah tentu pemilihan dilakukan oleh semua ahli UMNO. Adakah ahli UMNO menimbang kecenderungan orang Melayu semasa memilih pemimpin mereka?

Adakah tindakan-tindakan pemerintah BN/UMNO sekarang mengambilkira perasaan dan kehendak orang Melayu? Ini semua perkara yang perlu dipertimbangkan untuk kenalpasti keadaan semasa sebelum merancang tindakan perubahan.

Dalam keadaan sekarang, tindakan yang paling sesuai adalah menilai sesuatu perkara atas dasar kepentingan kepada agama Islam bangsa Melayu dan negara tanpa mengira ianya didokong atau diperjuangkan oleh mana-mana kumpulan, NGO atau parti siasah. Jika tindakan sebegini dapat dilakukan secara bersepadu maka parti-parti siasah, samada pemerintah atau pembangkang akan menimbang tindakan mereka bagi menarik sokongan orang Melayu. Parti-parti siasah akan disedarkan yang orang Melayu menyokong tidak berdasarkan parti tetapi berdasarkan isu yang dibangkitkan.

Menyokong atau menentang mana-mana parti siasah dalam apa-apa isu semasa tidak bermakna akan tetap menyokong atau menentang parti tersebut sewaktu pilihanraya. Keadaan ini akan mengujudkan satu kelompok Melayu yang lebih bebas dalam menentukan agama Islam, bangsa Melayu dan tanah air terus dipertahankan.

Inilah tranformasi Melayu bagi menangani momokan inklusif dan esklusif oleh parti-parti siasah yang ada.

Sebagai parti yang memerintah, BN/UMNO tidak boleh lagi melakukan sesuatu yang merugikan orang Melayu dan mengharap orang Melayu menyokongnya tanpa soal dan bangkangan.

Kesimpulannya, menyokong dan menentang sesuatu isu hendaklah berdasarkan kepentingan bukan kerana kumpulan atau parti siasah yang membawa isu tersebut. Apakah transformasi pertama ini boleh berlaku?

Selanjutnya,..Transformasi dalam menilai tindakan dan kepimpinan,..Siri 3.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s