Inklusif carca-merba – Kemudi tak patah, bahtera hilang arah?

     Tahap mana inklusif kerajaan nak capai? Bukankah demokrasi itu inklusif sifatnya bila rakyat dewasa dibenarkan memilih kerajaan yang memerintah? Apabila sudah terpilih mengikut keputusan suara ramai maka kerajaan itu diberi mandat mentadbir negara. Dalam membentuk satu pasukan pentadbiran, bidang tugas dan tanggungjawab diperjelas lalu diujudkan kementerian-kementerian. Semua yang terlibat dalam pentadbiran perlu menjalankan tugas dengan berkesan dan bertanggungjawab serta boleh memberi penjelasan dan fakta apabila sebarang tindakan dan keputusan dipersoalkan. Perlu ada kretaria-kretaria jelas dan objektif dalam membuat penilaian, perlu ada fakta-fakta dari kajian sebelum sesuatu keputusan dibuat. Jika tidak mampu menjalankan tugas, jawatan berkenaan perlu dikosongkan dan diganti dengan calon yang lebih layak dan mampu melaksanakannya.

     Jangan menggunakan alasan inklusif untuk memperbanyakkan jawatan hingga menyebabkan pertindihan tugas dan tanggungjawab. Selain pembaziran wang penggajian, upah dan elaun ia juga merosakkan struktur organisasi dan menyebabkan pertindihan kuasa dan kecelaruan.

     Kabinet besar bilangannya. Bukan pada menteri di kementerian-kementerian tetapi kepada bilangan menteri dan timbalan menteri di jabatan perdana menteri. Apa fungsi dan bidang tugas mereka? Lapan orang menteri dan dua orang timbalan menteri di jabatan perdana menteri. Kabinet sebelumnya, enam menteri dan lima timbalan menteri. Beberapa kementerian juga mempunyai dua timbalan menteri. Bolehkah fungsi mereka diperjelaskan?

     Terdapat beberapa lantikan penasihat bertaraf menteri kepada perdana menteri seperti pelancungan dan wanita sedangkan kementerian khusus ada dan menteri serta timbalan menterinya juga telah sedia ada?

     Bagaimana pula dengan unit-unit khas yang ditubuhkan seperti MAMPU, ICU dan pelbagai lagi. Apa fungsi PEMANDU? Setelah ada PEMANDU kenapa dilantik lagi syarikat-syarikat perunding swasta?

     Perbelanjaan RM720 juta kepada syarikat perunding swasta dipersoalkan banyak pihak. Ianya dilakukan dalam pelbagai bentuk, teguran, kritikan, sindiran dan kutukan. Belum ada jawapan secara objektif terhadap tujuan dan hasil.

     Dengan begitu banyak unit-unit, penasihat-penasihat dan konsultan-konsultan, kerajaan masih gagal menangani tanggapan “tidak betul” masyarakat. Adakah kerajaan tidak sedar akan keujudan tanggapan (persepsi) buruk ini? Mustahil. Adakah kerajaan tidak mampu menanganinya? Mungkin. Ataukah ianya bukan sekadar tanggapan tetapi sememangnya kebenaran (realiti).

     Seperti sebuah pelayaran, kemudi tak patah tetapi bahtera hilang arah. Sampai ketikanya, perlu diputuskan juga, nakhoda atau bahtera dan masanya sudah suntuk sebenarnya…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s