Pilihan Buat Melayu – Najib atau Hadi.

PM Najib sedang diduga dengan hebat, beliau sedang dibicarakan di mahkamah rakyat. Malangnya, dari sudut pandang AlWatan, beliau didapati bersalah dan berada dizon merah dengan kemungkinan disingkir hampir nyata. Kesilapan beliau semenjak mula memegang tampuk pemerintahan dibongkar dan kesilapan baru terus beliau lakukan. Walaupun begitu, dalam tempuh tersebut ada beberapa kebaikan yang telah beliau laksanakan, namun tetap gagal disebarluaskan untuk memberi sedikit ruang kepadanya bertahan. Kenapa ini berlaku? Rumusan AlWatan adalah PM Najib kurang daya memimpin dan lebih buruk lagi beliau gagal memilih pembantu-pembantu yang mampu membantu beliau memimpin. Ketidakmampuan PM Najib berganda.
DS Hadi pula dilihat menang bergaya. Dalam keadaan ditekan teruk oleh penentangnya, beliau menanganinya dengan cermat. Memenangi jawatan Presiden Pas dalam suasana pertandingan yang sengit dengan jumlah undi yang meyakinkan memberi imej seorang pemimpin wibawa. Walaupun beliau terlibat dengan cubaan pembentukan “kerajaan perpaduan” nampaknya ia bukanlah perkara yang merisaukan perwakilan PAS, ianya juga tidak dianggap satu kesalahan. Kelembutan ini memperlihat keterbukaan PAS. Permusuhan UMNO PAS bukanlah ditahap berpatah arang. Kelantangan DS Hadi menghentam DAP mencairkan hati ramai Melayu. Apabila kita ada “musuh” yang sama, kita seakan bersama. Pasca muktamar akan melihat talibarut DAP akan diketepikan. PAS dibersihkan dan muncul parti yang lebih segar.
Perkembangan terkini dua parti Melayu terbesar menarik direnungi. Melayu berparti ada dalam UMNO dan PAS. Dalam parti-parti lain tidaklah begitu signifikan. Melayu atas pagar juga ramai. Sampai PRU 14 nanti mereka akan mengundi. Untuk masa sekarang AlWatan melihat DS Hadi akan menjadi rebutan kedua-dua kumpulan dalam UMNO yang sedang bertelagah. Nampaknya PAS dan DS Hadi lebih condong ke kumpulan Tun M. Atas pemerhatian itu, kemungkinan penasihat DS Najib akan cuba menjalin hubungan dengan kumpulan anti ulamak dalam PAS, yang sebenarnya orang-orang Anwar. Ini boleh diperhatikan jika Anwar dan konco-konconya mula mendapat “keistimewaan”.
Jika komplot ini berlaku dan diketahui umum kita akan menghadapi PRU14 lebih awal. Bersedialah umat Melayu untuk memilih antara Najib atau Hadi.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s