Cepatlah belajar…

Cepatlah belajar, walaupun ramai telah pandai tetapi masih ramai juga yang belum, berusahalah. Kemuncak pendustaan, fitnah dan adu domba telah tiba. Sudahkah kita bersedia? Media alam maya dan media konvensional sama naik memalu gendang kemusnahan tanpa silu. Kita, kami dan anda semua kelak jadi mangsa kerakusan sebilangan kecil manusia gila kuasa dan harta, bagaikan tiada syurga neraka buat mereka. Berhati-hatilah kerana kemusnahan bukan kepalang dahsyatnya.

Fahamilah serba sedikit tentang perang sikologi kerana ia diiringi dengan perang saraf yang melibatkan kepura-puraan, kemunafikan, ketidakadilan, penyalahgunaan kuasa, penganiayaan, ugutan dan segala bentuk kekejaman. Apa sudahnya kehidupan kita nanti.

Berhati-hatilah dengan setiap pemberitaan, buatlah semak silang, rajinlah mengkaji, singkaplah pengalaman dan sejarah. Gunalah alatan yang sama seperti yang digunakan oleh mereka, teknologi maklumat, dapatkan maklumat sebanyak mungkin dari pelbagai sumber, kerana setiap keputusan dan tindakan kita menyumbang samada kearah kemusnahan atau pemulihan. Jangan ditinggalkan Al-Quran, Hadis dan nasihat para ulama muktabar terdahulu.

Kita berhadapan dengan bencana yang diuli oleh tangan-tangan jijik dan kotor. Adakah kita diuji atau dihukum atas kealpaan kita selama ini? Kita masih dikasihani kerana berpeluang bertindak, lakukanlah dengan kejujuran dan keinsafan kerana kita tetap dihitung dan dipertanggungjawabkan atas setiap tindakan yang dibuat.

Akhir sekali gunalah akal yang waras dan sedikit keimanan yang ada dengan sebaik mungkin dan sesudah itu berdoa dan bertawakallah semoga kita semua dilindungi dan dipelihara Illahi.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s