2018 – Bahagian Ke2 (Pasca PRU)

 

Kita sudah melihat BN tumbang dan kita sedang melihat PH memerintah. Pasca PRU14 ini akan menyaksikan permainan nombor, kumpulan mana yang dapat lebih boleh mengambil-alih kerajaan. Tun M dari PPBM diangkat sebagai Perdana Menteri, walaupun PPBM hanya ada 12 kerusi parlimen. Dalam Pakatan Harapan (PH), DAP mempunyai 42 kerusi dan PKR mempunyai 49 kerusi. Amanah pula mempunyai 10 kerusi. Jumlah semua kerusi milik PH adalah 113 kerusi, melepasi garis majoriti 112 dengan hanya 1 kerusi. Parti Warisan yang memiliki 8 kerusi dan beberapa parti lain menyokong PH tetapi bukan anggota komponen.

 

Kerusi pembangkang baru.

Parti-parti di luar PH pula ada yang menyertai blok pembangkang dan ada yang menjadi “rakan” PH. UMNO ada 55 kerusi, PBB 13 kerusi, PRS 3 kerusi, MIC 2 kerusi, manakala MCA, PDP, SUPP, PBS, UPKO, dan PBRS masing-masing 1 kerusi setiap parti. PAS ada 18 kerusi, Warisan ada 8 kerusi, USA dan STAR masing-masing 1 kerusi dan BEBAS 3 kerusi.

 

Perdana Menteri minoriti.

Tidak dapat diselindungi yang Tun M berhadapan dengan masa-masa sukar sebagai seorang PM. Disebabkan kedudukan PPBM yang begitu lemah (12 kerusi) berbanding dengan DAP (42), PKR (49), dan Amanah (10). Kurangnya hormat dan akur menteri-menteri yang dipilih oleh PH terhadap arahan, teguran dan batuk-batuk Tun M memang ketara. Kesukaran dan kelewatan membuat beberapa keputusan seperti pembentukan kabinet memperlihatkan terdapatnya perbezaan pendapat antara parti komponen PH yang sukar ditangani beliau.

Kecurigaan parti-parti komponen terhadap PM dapat dirasakan. Kenyataan dan tindakan politik seperti “ Tun M bukan penyebab kemenangan PH” dan tindakan LGE mengedarkan kenyataan akhbar kementerian kewangan dalam tulisan mandarin adalah petunjuk-petunjuk nyata pemberitahuan had dan takat kuasa PM minoriti. Terkini agihan jawatan menteri dan timbalan menteri mula dipertikaikan oleh parti komponen PH, yang paling lantang DAP. Peguam negara lantikan PH pula dikutuk secara terbuka kerana gagal menguasai bahasa kebangsaan lalu membuat sidang akhbar dalam bahasa Inggeris.

 

Tun M PM

Tun M bukanlah rookie dalam politik tanahair. Beliau masak dengan sepak-terajang dan kuntau setiap pendekar politik yang ada kerana sebahagiannya masih mentah dan bayi sewaktu beliau sudah bergelar mahaguru.

Buat masa ini Tun M terpaksa membuat beberapa pengumuman dan keputusan yang mungkin dia sendiri tidak setuju tetapi dicadang dan dipersetujui oleh parti-parti lain dalam PH. Oleh itu para pendokong Tun M perlu peka dan bertindak wajar. Mana-mana keputusan yang diambil oleh Tun M boleh dan ada kalanya patut dibantah kerana mungkin keputusan itu terpaksa dibuat oleh Tun M atas dasar persetujuan bersama dalam PH. Tun M sendiri mungkin mengharapkan agar ianya dibantah. Permainan ini perlu difahami dan keserasian perlu ada dalam kem Tun M.

 

Permainan Nombor.

Sekarang :

PH(113) = PKR(49) + DAP(42) + PPBM(12) + Amanah(10).

BN(79) = UMNO(55) + PBB(13) PRS(3) + MIC(2) + Lain-lain(6)

PAS(18)

PM = Tun M, dari Amanah(10 kerusi)

 

Andaian Pertama.

PKR(49) + PAS(18) + UMNO(55) = 122.

Jika kem Anwar dalam PKR merasakan mereka terpinggir dan PPBM semakin kuat dan cita-cita peribadi Anwar terhalang, PKR mungkin bertindak keluar PH bergabung dengan PAS dan UMNO membentuk kerajaan. Untuk melakukan ini, isu Melayu akan diapi-apikan bagi membakar semangat. PPBM akan rasa terancam oleh DAP lalu ahli-ahlinya akan menyertai PKR atau PAS atau UMNO. DAP jadi ketua pembangkang, PPBM terbubar. Tun M juga akan menyertai salah satu parti atau bersara. Jika gerakan ini dilakukan oleh Anwar, maka dia berpeluang mengantikan Tun M sebagai PM. Jika terlewat atau salah langkah dia akan kumpunan lagi. UMNO dengan 55 kerusi tentu ingin memiliki kerusi PM dan Tok Mat pada bila-bila masa lebih dipercayai oleh bani Melayu berbanding Anwar. Siapa jua PM, dia akan berkedudukan lebih teguh kerana datangnya sudah tentu dari parti yang memiliki kerusi terbanyak. Daalam sinario lain, PKR yang berbeza cuma 6 kerusi dan dengan timbulnya beberapa ekor katak politik, tidak mustahil dapat mengatasi UMNO.

 

Andaian Kedua.

UMNO(55) + DAP(42) + Amanah(11) + MIC(2) + lain-lain(6) = 116.

Jika DAP merasakan mereka tidak dilayan adil dalam PH dan tawar-menawar dengan UMNO menguntungkan, DAP akan keluar PH, diikuti oleh Amanah untuk menyertai UMNO bersama beberapa ahli parlimen yang melompat parti dan membentuk kerajaan. PM dari UMNO, DAP menjadi penganti Gerakan+MCA. UMNO bernyawa semula. UMNO lebih kukuh dalam percampuran ini berbanding andaian pertama. Jika ini pilihannya, UMNO diambang kemusnahan kekal. Berbondong-bondong bani Melayu akan berarak keluar dan menentang UMNO, DAP akan menambil kesempatan membolot apa saja secepat mungkin bersama elit-elit UMNO kerana kebencian meluap-luap orang Melayu akan tercetusnya pemberontakan, Melayu aristokrat bersama bourgeois bergasak dengan Melayu proletariat dan marhaean. Untuk menang bantuan ditagih, dan kedaulatan tergadai. Bagaiamana nasib Melayu pada masa itu?

 

Andaian Ketiga, Keempat dan Kelima.

Dalam politik macam-macam boleh berlaku, oleh itu bermacam-macam andaian boleh kita jangkakan. Menarik tetapi membahayakan negara dari sisi-sisi ekonomi, keselamatan dan perpaduan masyarakat.

 

Kerisauan Al-Watan.

Kedaulatan perlembagaan yang melindungi umat Melayu menjadi pertaruhan. “Political Animal” ini akan menawarkan apa saja asalkan beroleh kuasa untuk terus rakus merompak harta negara hasil keringat rakyatnya. Agama, bahasa, budaya, pemilikan tanah dan hasilbumi serta lain-lain hak istimewa Melayu Bumiputera akan tergadai. Sejarah akan diputarbelitkan supaya tanah air ini seperti tidak bertuan. Lalu kesamarataan versi mereka akan ditabalkan menjadi pegangan pemerintahan dan Melayu akan ditindas dengan penuh dendam dan kejam. Maka Al-Watan ingin berpesan, berhati-hatilah dalam setiap tindakan dan keputusan. Terlalu banyak kisah silam Pak Pandir dan Si Luncai untuk kita renungkan. Mereka yang tidak meneladani sejarah akan dilaknati oleh sejarah yang terulang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s